't Kos Kwoier
 
line decor
  
line decor
 

 

 

  


 
 

 G E S C H I E D E N I S

 

't Kos Kwoier is ontstaan in 1999, in de aanloop naar de
 Carnaval van 2000.

De plannen om mee te gaan
doen aan de optocht en het schlagerfestival in
Groesbeek kregen al tijdens de Carnaval van 1999
 gestalte. We vierden al enige jaren samen Carnaval,
de meesten van ons hebben elkaar getroffen op de
lagere en middelbare school en in het Groesbeekse
 uitgaansleven.

 

OPTOCHT

De eerste optocht in het 'Keulen van Gelderland' was
 geen doorslaand succes. We bouwden destijds nog in Mook en onze creatie 'Wej jage dur d'n tiet' kan omschreven worden als een leerjaar. We zeggen wel eens gekscherend dat we dat jaar vergeten zijn. Aan schik heeft het ons echter niet ontbroken.

Direct het jaar erna werd besloten het wat “serieuzer” aan te pakken, we hadden tenslotte geleerd hoe het vooral niet moest. De Groesbeekse optochten van 2001, 2002, 2010 en 2013
brachten ons 4 geweldige successen. Zowel 'De autopet
 is terug', 'Centrumplannen: Groesbeek blaast hoog van
de toren', 'Ummenie het al 50 jaor de touwkes ien
hande' en 'Voor Groesbeek kommer en kwel, MUG is één
groot strategisch spel' brachten ons de 1e prijs bij de loopgroepen.

In totaal hebben we 14 keer het podium mogen “bestormen” (soms letterlijk). Voor ons de bevestiging dat wat serieuzer bouwen en vooral veul schik maken en gezellig samenzijn met vrienden heel goed samen kunnen gaan. De laatste jaren is het plannen van de bouwavonden en de beschikbaarheid van eenieder, de meesten hebben een druk gezinsleven (“zeggen ze”) en dan is het ook belangrijk om de pais en vree te bewaren, wat lastiger, maar toch proberen we er elk jaar weer “iets” van te maken, zodat we zondags voor de dag kunnen komen.

 

SCHLAGERS

Vanaf het jaar 2000 tot en met 2015 en in het jaar 2022 hebben we ook een schlager opgenomen. Ook hier geldt dat de schik voor ons voorop staat, zeker met in ons midden “de drie tenoren” Walter, Ronnie en Pascal… Het mooiste is dat tijdens de Carnaval  iedereen met de schlagers “meeblèrt”. Maar alle gekheid op een s(t)ökske, we hebben in totaal 16 keer deelgenomen aan het Schlagerfestival in Groesbeek (ons 11 jarig jubileum was in 2010) . Meestal eindigden we “net” naast het podium (soms letterlijk), maar in 2011 beklommen we wel het podium en werden we vierde (Kienuh!), in 2012 pakten we zelfs de eerste plaats (Moi rooi ) en in 2013 werden we vijfde (Mugge of Motte).

In de beginperiode waren we ook in het naburige Millingen aan de Rijn van de partij, in totaal 4 keer, waarbij we twee keer (2001 met Enne Cowboy en 2002 met D’n Optocht) de eerste plaats behaalden.

De keren dat we door onze podiumplaatsen ook werden uitgenodigd voor de Regionale Schlagerkampioenschappen Zuid Oost Nederland kunnen we ons nog goed herinneren: lekker aan de schnitzel vooraf bij De Linde en met een goed gevulde maag de zaal in en het podium op om ons nummer ten gehore te brengen (In 2011 behaalden we de derde plaats en in 2012 de tweede plaats bij de Covers).

In zowel 2011 als 2012 zijn we eerste geworden bij de
schlagerverkiezing van Gruusbek.nl

Tot slot wonnen we in 2014 de Omroep Groesbeek
publieksprijs!Arjan Bas Edwin Eric Leon (S.)

Leon (W.) Pascal Patrick Ronnie Walter